28.01.2020: Doi profesori CNU în vizită la BETT, Londra. Studiu pentru modernizarea școlii.

Am văzut BETT 2020, timp de două zile, cele două mari secțiuni de management școlar, resurse IT pentru predare-învățare, respectiv mijloace tehnice, materiale didactice pentru sprijin școlar.
BETT este o expoziție cu tradiție de 20 de ani, organizată într-un complex vestit numit Excell London. Pe o suprafață imensă găsim expozanți de la marile firme cum ar fi Google, Microsoft, Lenovo, dar și de la unele mai mici venite din toată lumea, în special UK și Europa, pentru a prezenta mijloace specializate în a moderniza predarea și învățarea.

Secțiunea de software și platforme online are destulă diversitate în oferta de management școlar orientată mai ales pe resurse în cloud care oferă școlilor spații de lucru pe care să le customizeze singuri sau unele care sunt efectiv sub controlul firmelor sau organizațiilor ofertante. În afară de marile firme pe care le cunoaștem (inclusiv Netsupport-School pe care îl avem în școală) am văzut o mulțime de mici organizații cu proiecte mici care construiau doar niște interfețe de lucru cu școlile, folosind poate chiar niște mijloace foarte cunoscute (e.g. Moodle) pentru învățământ online și administrare teste, planuri, etc. Am găsit și ceva demn de atenție în materie de examinare și testare pentru că sunt sigur că va fi mare nevoie de ele în viitor. Dar ideile lor, ar putea fi și ale noastre!!

La secțiunea de mijloace didactice ne-am orientat mai ales pe învățarea informaticii folosind roboți, noul trend care este cunoscut bine la noi în școală. Piața din UK era orientată mai ales pe învățarea coding la clasele mici folosind Arduino, Ozobots, Microbit sau roboței simpli construiți pentru acest scop. Am văzut idei extraordinare care fac atractivă predarea programării, jocurilor logice, etc., mai ales la la clasele mici, începând de la învățământul primar și continuând cu gimnaziul.
În materie de tehnologie educațională piața chineză și coreeană vin cu soluții foarte ieftine și cu efect didactic foarte bun. De altfel, am cumpărat de la o firma din Shenzen un braț robotic programabil în cloud, care să folosească unei clase întregi organizată în echipe pe proiecte simple. CNU va avea astfel un mic laborator(mobil) de programare a unei mașinării care știe să apuce și să mute obiecte, să graveze sau să facă obiecte 3D.
Tot la chinezi am văzut imitații desăvârșite de Lego Mindstorm cu preț de 4 ori mai mic.

Ne-a venit ideea să construim un centru pilot în care oamenii să învețe cum să folosească resurse IT&C ieftine pentru a eficientiza predarea și a ușura/stimula învățarea. Vom studia unde și cum să facem acest lucru.

Ne-a plăcut BETT, diversitatea e mare, idei sunt multe și sunt convins că pot fi și la noi în școli, nu cu bani mulți!

Iată și câteva poze: BETT-Londra.

                                                Emil Onea, Adrian Colin